Familiegjenforening - Steg for steg

En søknad om familiegjenforening består av flere faser.

1. Planlegging og informasjonsinnhenting
De fleste vil bruke ganske mye tid på å finne ut av hvilke krav som stilles og hvordan man går frem for å søke om familiegjenforening. Dette varierer en del, selvsagt. Noen har liv og omstendigheter som passer veldig godt inn i kravene som stilles, mens andre har kanskje litt mer problemer med å møte noen krav eller med å skjønne hvordan de kan bevise at de møter kravet eller synes det er vanskelig å forholde seg til et byråkratisk system. UDI sine nettsider gir god informasjon om hva som kreves, men er kjent for å være mindre gode på å gi råd og oppklaring til de som er litt utenfor eller annerledes fra det vanlige. Mine tips:
  • Sett deg inn i kravene til dokumentasjon, lag en oversikt over hvilke dere har og mangler, og hvor lenge visse dokumenter varer.
  • Les kravene nøye - vær sikker på at du har forstått særlig de økonomiske kravene
  • Finn ut hvor dere skal søke fra - kan partneren din søke fra Norge og være her mens dere venter på at søknaden bli behandlet?
  • Lag en tidsplan for innhenting av dokumentasjon
  • All kontakt med UDI bør foregå skriftlig. Ved telefonsamtaler er det helt OK å be om å få informasjonen ettersendt per epost.
Les mer her: Kom i gang; planlegg søknad om familiegjenforening

2. Innsamling av dokumentasjon
For noen kan det ta kjempelang tid å samle all nødvendig dokumentasjon, mens for andre er det gjort på en dag eller to. Orginaldokumenter fra utenfor Norge skal være attestert av "rett myndighet", hvilket gjøres via apostille eller ved å legalisere dokumentene. Les mer her. Alle dokumenter skal være på norsk, engelsk, tysk eller fransk; de som må oversettes skal oversettes til norsk eller engelsk av godkjent oversetter. Alle kopier skal være verifisert av myndighetene eller notarius publicus, hvilket høres fancy ut, men det er ikke veldig annerledes enn "rett kopi" stempelet vi bruker i Norge.

Her er et eksempel på sjekkliste for dokumentasjon som kreves for forlovelsesvisum.
Her er et eksempel på sjekkliste for dokumentasjon som kreves for ekteskapsvisum
Her er et eksempel på sjekkliste for dokumentasjon som kreves for samboervisum

3. Søknad med levering av dokumentasjon
UDI har en søknadsportal der man registrerer seg som søker, fyller ut søknadsskjema og bestiller time for å levere inn dokumentasjon - enten i Norge eller ved en ambassade i utlandet. Det er ofte ventetid på det å levere inn dokumentasjon, og en søknad regnes ikke som innlevert før dokumentasjonen også er innlevert. Når man leverer inn kopier eller oversettelser må man samtidig ha med og vise frem orginaldokumentene.

4. Veeeeeeeenting og eventuelt intervju
For mange er dette den verste tiden, da man ikke lenger kan gjøre noe selv for å påvirke resultatet, og man vet veldig lite. På UDI sine hjemmesider kan man sjekke omtrentlige ventetider (her). Ler mer her: Den som venter på noe godt..

5. Man får opphold eller avslag
"Jippy!" Eller "@#$%&&&"
Dersom man får visum er mye på plass. Neste gang man må søke om fornyelse av visum vil alt gå mye raskere, være mye enklere, billigere og generelt uten stress. Fornyelse blir behandlet av politiet og er mye mer overfladisk enn den første visumprosessen.
Dersom man får avslag har man gjerne 3 ukers ankefrist, hvor man kan sende inn ny dokumentasjon eller påpeke feil i saksbehandlingen. Mer om dette her.

No comments:

Post a Comment