Monday, June 15, 2015

Hvordan gifte seg med en utenlandsk statsborger i Norge

Selv om man må søke til UDI for å få forlovelsesvisum, så er det skatteetaten man går til for å få lov til å gjennomføre selve giftemålet. Man søker da om en "prøvingsattest". Det kan være lurt å jobbe med disse to tingene samtidig, ettersom mye av dokumentene dere trenger bør fremskaffes før man kommer til Norge på forlovelsesvisum, og mye overlapper. Som så ofte ellers når man søker familiegjenforening gjelder mantraet: "alltid beredt!".

Her er en link med informasjon fra nettsidene til skatteetaten om det å gifte seg med en utenlansk statsborger.

Kort fortalt om søknadskrav:
Dere trenger begge to å fylle ut en egenerklæring (Advarsel: veldig lite romantisk!), samt at begge må ha en "forlover" som går god for at dere er den dere sier og at dere bør kunne gifte dere. Dette er to separate skjema. Dere må også sende inn noen form for legitimasjon som bekrefter hvem dere er (se linken over for krav til denne dokumentasjonen). Det kreves også dokumentasjon på at den utenlandske parten har lovlig opphold i Norge når ekteskapet inngås. For vår del var dette noe vi viste frem da vi "booket time" for å gifte oss, ettersom vi søkte om å kunne gifte oss samtidig som vi søkte om forlovelsesvisum. Det siste kravet, er noe som omtales litt vagt på skatteetaten sine sider:

"En attest fra hjemlandet, eventuelt siste bostedsland, som viser at det ikke er noe som hindrer at han eller hun kan inngå ekteskap i Norge. Attesten må ikke være eldre enn fire måneder. Oversettelse kan være nødvendig med mindre attesten er skrevet på engelsk, dansk eller svensk. Attesten må være orginal."

Hva søren er dette???

På godt engelsk heter dette en "no impediment to marriage" attest/record. Det finnes andre navn for et slikt dokument, som "no record of marriage" eller "Single status certification" (whuuuut?). Fremgangsmåten for å få tak i dette dokumentet varierer fra land til land, og er verdt å undersøke i god tid. Dette dokumentet må uansett ikke være eldre enn fire måneder. Min ektemann måtte møte opp personlig for å få dette dokumentet, hvilket gjorde at vi kom i en tidsklemme. Mer om det nedenfor.

Etter dere har sendt inn søknad
Hvor lang tid det tar å behandle en søknad om prøvingsattest kan variere, men det tok litt over en måned for oss. Merk at når man får utstedet en prøvingsattest så er denne kun gyldig i 4 måneder.

Potensielle problemer
Vi opplevde at prøvingsattesten vår ble utstedet før vi fikk forlovelsesvisum, og ble dermed satt i en skvis: Prøvingsattesten varte bare i fire måneder, dokumentene vi hadde brukt for å fremskaffe attesten var "gått ut på dato", og vi kunne ikke gifte oss før mannen min kunne dokumentere at han oppholdt seg lovlig i landet (det er lov å vente i Norge på et visum under visse forhold, men man får ikke noe dokumentasjon på at det er det man gjør). Heldigvis fikk vi visum før prøvingsattesten gikk ut og hadde dermed et 2-ukers vindu til å gifte oss. Planlegg godt og hør med Folkeregisteret ved Skatteetaten dersom noe er uklart.

12 comments:

  1. Hei, er veldig takknemlig for hva du har skrevet her. Men lurer på en ting.. Det med kravet til inntekt, må man ha de 252 472 kroner i året for at en du skal gifte deg med skal få lov til å bo her i Norge sammen med sin kjæreste. Eller trengs det ikke hvis en skal gifte seg? er veldig nyskjerrig.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Det trengs for at du skal forsørge din kommende kone. Det er krav om dette.

      Delete
    2. det er over 300 000 no..tror det er 309 eller 310 000 som må dokunenteres..

      Delete
    3. Husk at eventuell formue kan kompensere for inntekt. Mange glemmer dette fordi de ikke vet.

      Delete
  2. Det der er bare så sykt.... Min kommende kone er mye rikere enn meg, CEO for et Taiwansk selskap, og så skal jeg bevise at jeg klarer å forsørge henne... Latterlig gammeldags tankegang...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dette har ikke noe med gammeldagse verdier å gjøre, men at du faktisk kan forsørge partneren din når hun/han kommer hit. Det har ikke noe å si om man er kvinne eller mann og søker om å få partneren sin hit til Norge. Men kjedelig er det, ja.

      Delete
  3. Hva er kravet til historikk og møte mellom partene før man får innvilget forlovelsesvisum. Må forholdet f.eks ha vart minst 12 måneder, må begge ha besøkt landene man kommer fra f.eks? Jeg begynte å chatte med en dame i juni og var og besøkte henne i hennes hjemland i desember. Hun har ikke vært her. Vi har bilder sammen i hennes hjemland. Er dette nok for å få innvilget forlovelsesvisum?

    ReplyDelete
  4. Vi fikk et annet problem: Søknadsprosessen for forlovelsesvisum tok 6 måneder. Da den gikk i orden og vi skulle søke Skatteetaten om prøvingsattest så ba de også om denne 'ekteskapsattesten' fra hjemlandet, samme som vi sendte til UDI, men den kan ikke være mer enn 4 måneder gammel. Så da måtte hun reise tilbake til hjemlandet sitt og hente en ny attest. Det ble dyrt. Problemet er at når man får opphold og D-nummer innvilget med forlovelsesvisum så følger ikke informasjon om sivilstatus med, som er helt nødvendig for å kunne søke om prøvingsattest. Jeg kommer til å oppdatere UDI og Skatteetaten om dette problemet.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Det logiske var at hun skaffet en fersk ekteskapsattesten like før hun forlot landet (etter 6 måneder venting på visum).

      Delete
  5. Inntektskravet har ikke med forsørgerplikt for ektefelle å gjøre,kun en bekreftelse på at du har nok til å forsørge deg selv. Ved søknad om besøksvisum (schengen visum ) må du ha garanti skjema og garantere økonomisk for din besøkende, det kreves ikke ved familieinnvandring. Fikk selv min samboer til Norge fra Thailand for snart 2 år siden, og ingen garanti på UDI sine sider heller hverken for samboere eller ektefeller (som forøvrig er likestilt i loven). du må kun vise til at du har en inntekt over en viss størrelse.

    ReplyDelete
  6. Jeg lurer på en ting:
    Jeg og min forlovede skal gifte oss 22 juni 2019 i Norge, hun er ifra USA. Hun har oppholdstillatelse (studier) frem til 31 august, så vi kan gifte oss lovlig i Norge. Når vi skal søke om familiegjenforening etter vi er gift, kan hun da vente i Norge på svar etter den forrige oppholdstillatelsen går ut? Jeg har rundt 500.000 kr i året og er godt innenfor forsørginsgrensen. Eller er det lurt å søke om at vi skal gifte oss, slik at hun kan bo hos meg etter at den forrige oppholdstillatelsen går ut?
    Altså skal jeg søke på:

    - De som har giftet seg
    - De som skal gifte seg

    for at hun kan bli værende i Norge og ikke reise tilbake til USA og vente mange måneder på svar?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hei SweetPete! Jeg lurer på hvordan det gikk med deres problemstilling. Jeg står overfor akkurat samme situasjon og får ikke svar noen steder.

      Delete