Thursday, July 9, 2015

EØS-løsningen forklart enkelt

For mange som ikke møter inntektskravet for familiegjenforening vil EØS-løsningen kunne være redningen. Mange hører først om denne muligheten etter at de har søkt til UDI, og mange avslag og venteperioder kunne vært unngått hvis man gikk rett på denne løsningen.

Men først, hva er EØS-løsningen?

EØS-avtalen er et samarbeid mellom land i EU og EFTA-stater som Norge, Lichtenstein og Island. EØS står for "Europeisk Økonomisk Samarbeidsområde", og hensikten med avtalen er blant annet å skape fri bevegelighet for personer og tjenester mellom landene i EØS.

Den såkalte EØS-løsningen går kort fortalt ut på at man flytter til et annet land innenfor EØS, og søker om opphold til partneren sin på bakgrunn av regelverket for EØS. Etter en stund kan man så flytte tilbake til Norge og søke om familiegjenforening for EØS-borger.

Pust rolig

Ja, det er helt tullete: at en "fattig" EØS-borger kan få bo her med ektefelle når en fattig Nordmann ikke får lov. Det er fristende å henge seg opp i det absurde i en slik situasjon og bli rasende. Mange fiffige fine artikler, kronikker og innlegg er skrevet om dette, så la oss gå videre.

EØS-avtalen gjelder for alle som er borgere av et EØS-land, samt familiemedlemmer av EØS-borgere. Retten til fri bevegelse gjelder de aller fleste, under forutsetningen at personen ikke "utgjør en urimelig byrde for de offentlige velferdsordningene" (sitat fra UDI sitt rundskriv om familigjenforening via EØS). Norske borgere kan i utgangspunkt ikke få familiegjenforening etter EØS-regelverket i Norge, men smutthullet er altså at man kan overføre rettigheter man har hatt som EØS-borger i et annet land til Norge.

Søta bror ser deg

De aller fleste som får avslag i Norge og som så velger EØS-løsningen drar over grensa til Sverige. Man må selvsagt finne et sted å bo, samt en måte å forsørge seg selv på. Er man i lønnet arbeid blir det ikke stilt krav til inntekt, men er man "selvforsørgende" må man kunne vise at man har 6000 kr til overs etter at faste utgifter er betalt hver mnd. Man melder så flytting til Sverige (enten permanent eller over et år - det er viktig), og søker om å bli "folkbokfört" (få personnummer). Deretter kan partneren din søke om oppholdskort. Dersom partneren venter i hjemlandet mens du etablerer deg i Sverige, må dere først søke om innreisevisum, er dere begge i Norge kan dere ta sjansen på å bare dra over grensen. Les mer på Grenseløs kjærlighet sine sider her.

4 comments:

  1. Har hørt at man ikke kan benytte seg av EØS regelen hvis man er uføretrygdet, det var UDI som sa det.

    ReplyDelete
  2. Hei..
    Må familiemedlemet få oppholdskort i det andre eøs landet, før vi kommer tilbake til Norge??
    Kan foreldrepenger være godkjent dersom jeg flytter til en eøs land og søker oppholdskort for familiemedlemet??
    Det står at egne midler blir også godkjent, jeg har spurt udi men de mente at det er ikke satt opp noe beløp.

    ReplyDelete
  3. Hei.jeg er helt fersk på dette.og møtte min utvalgte fra vietnam i april.2017.hun besøkte da sin søster her i norge.hun har besøkt meg her.og jeg besølte henne i vietnam 0kt i fjor.nå har vi bestemt at hun skal komme hit.og vi vil gifte oss.fått.mye info om fremgangsmåter. Men jeg har blitt forvirret av alt.kan noen her si meg,hvordan jeg skal gå frem søknadsmessig.og hvilken søknad jeg skal bruke? Mvh Birger.

    ReplyDelete