Wednesday, June 17, 2015

Familiegjenforening for studenter

Studenter som drar på utveksling og forelsker seg utenfor EU havner ofte i en vanskelig situasjon. Det er tøft nok å skulle ta stilling til om man skal gifte seg eller ikke (midt oppi et intenst studie eller et avstandsforhold), men man må samtidig gå på frierferd til UDI. Den vanligste årsaken til avslag på søknad om familiegjenforening er at man ikke møter kravene til inntekt, og studenter er ikke kjent for å ha en superhøy inntekt. De som har studert i utlandet har gjerne ikke fast arbeid å komme tilbake til, og det er ikke uvanlig å bruke litt tid på å få sin første ordentlige jobb etter endt studium.

Etter at det var en del saker i media om studenter som slet i møte med UDI ble kravene i 2012 myket opp noe for studenter. Blant annet ble studenter unntatt fra kravet om inntekt i tidligere år, samt at partner i større grad kunne bidra til å nå inntektskravet.

Hvilke krav gjelder for studenter?
Inntektskravene som stilles til studenter er de samme uansett om dere søker familiegjenforening som ektefeller, samboere eller forlovede. Det eneste som skiller seg ut for studenter er at kravet til tidligere inntekt er fjernet og at partner kan være med på å møte inntektskravet. For å bli regnet som student MÅ du ha tatt minst 60 studiepoeng i året. Inntektskravet for nåværende inntekt er det samme for studenter som for de fleste andre (unntatt uføre og pensjonister).

UDI tar ikke særlig hensyn til semestersystemet de fleste skoler opererer med, og baserer seg på antall studiepoeng per skatteår. Det vil si at dersom du søker om familiegjenforening i 2015, får du fritak for krav til tidligere inntekt kun dersom du har tatt 60 studiepoeng til sammen i løpet av 2014 og kan dokumentere dette. Det eneste unntaket er dersom du fullførte din utdannelse sommeren/våren 2014. Da må du i stedet dokumentere at du tok 60 studiepoeng til sammen i løpet av siste studieår (høst 2013 og vår 2014 i dette eksempelet).

Hvordan kan partneren din bidra til at dere møter krav til inntekt?
Partneren din kan kun bidra til å nå inntektskravet via de samme typene inntekt som godkjennes for referansepersonen, samt at man kan vise til et gjeldende jobbtilbud. De relevante inntektsformene for de fleste vil være enten arbeidsinntekt eller faste, periodiske utbetalinger (for eksempel inntekt fra utleie av bolig eller utbetaling av noen form for pensjon eller tilsvarende). Penger på bok vil ikke kunne brukes. Inntekten, eventuelt den potensielle inntekten, til søker må dokumenteres på samme måte som beskrevet her.

Hvordan dokumentere at man har vært fulltidsstudent?
Det enkleste er å levere en karakterutskrift som viser antall studiepoeng for foregående år (dvs karakterutskrift for 2014 for de som søker i 2015, eller karakterutskrift for høst 2013 og vår 2014 for de som fullførte utdannelse i 2014). Dersom man har vært i utlandet eller ikke har noen ryddig måte å presentere oppnådde studiepoeng på, kan man be om en signert uttalelse fra rådgiver eller veiledningstjenesten på skolestedet.

1 comment:

  1. Hei. Kan man søke om familiegjenforening, samtidig som jeg studerer i utlandet? Jeg er norsk, mens min kone er fra Marokko. Er det mulig at hun søker, samtidig som jeg studerer i utlandet (Polen)?

    ReplyDelete